Say cheeeese!

Cheesecake med lingon-swirl och pepparkaksbotten blev kvällens slut på vår trerättersmeny. Nu när jag tänker efter har den här dagen faktiskt fått lite av ett ost-tema! Jag bakade ostfrallor med västerbottenost som middagsbröd och tidigare idag la jag ihop morotskakor som fick skidspår i philadelphiaglasyren!

Alltid plats för efterrätt

Trots att maten var underbar och man ätit så mycket att man nästan storknar, finns det på något konstigt vis alltid ändå plats för dessert efter en stund. Det här är en bild på torsdagens pavlova, söta sega marängbottnar i portionsstorlek med syrlig rabarberkompott och vispgräddskupoler, pudrat med lite kanel. Egentligen en väldigt enkel dessert, men ibland är det just det enkla som är det godaste! :)  

Bullbra!

Finns det någonting bätte än en nybakad kanelbulle? Japp-TVÅ!
Kvällens dessert: Chokladtryffeltårta med skogsbärsmousse, grädde och skogsbärskompott
Mannagrynsfrallor, väldigt vita och oh så goda!
Det har varit en bullbra måndag! Tänk vad många människor som kan bli glada om någon råkar "bränna" ett par plåtar bullar (personalen). :) Solen har lyst hela dagen genom bagerifönstret. Jag älskar att titta ut och känna värmen från solen genom fönstret, fast man vill ju UT! Kanske, kanske, är det vår här också, snart!

Rysk filmjölkslimpa

Det här brödet fick mycket beröm, det är alltid roligt när folk kommer fram och säger "Det här brödet var fantastiskt! Verkligen jättegott!" Och så tar de en skiva till! :)
När jag tänker filmjölkslimpa kommer ett väldigt mörkt bröd upp i huvudet, men den här ljusa limpan kommer definitivt att bakas fler gånger!

Chokladmousse med hjortronbotten & mandelflarn


Morgonmackan

Vaknar kl 03.30, snoozar i fem underbara minuter innan den nya dagen börjar
Tittar ut genom fönster och ser ingenting, solen är inte uppe än
Borstar tänderna och tassar iväg längs korridoren utan att väcka de andra
Drar ner mössan lite extra och halkar iväg mot bageriet i snöblåsten
Tänder lamporna, byter om och startar lite musik
Sätter första degen, morgonens frallor blir lite grövre bröd med russin och aprikoser
Tänk sen när de första bröden är nybakade och man lägger på de godaste tillbehören från frukostbuffén, sätter sig ner en stund och vilar fötterna. Det är så underbart att njuta av en sån stund på morgonen. Jag kan inte förstå att det finns människor i vår värld som inte brukar äta frukost. Det är en av mina favoritstunder på dagen, det har det alltid varit.

Frukost kl. 4

Igår kväll blev det bestämt att frukost skulle serveras från kl 4 imorse, vilket innebar att frysen tömdes på allt bröd jag, som tur var, lagrat upp. Sen var det bara att sätta igång och baka nytt! Jag kan erkänna att jag är trött i axlarna! Jag har inte tänkt på att det är så jobbigt att baka bröd hela dagen! Vanligtvis bakar jag bröd ungefär halva dagen och gör kakor, desserter och annat också, som oftast inte är lika fysiskt ansträngande. Men KUL det är det alltid! Det finns så mycket olika sorters bröd man kan baka, det kommer att vara omöjligt att testa alla olika kombinationer av ingredienser!
Det här är mina russin & aprikos-frallor
Till lunchen bakade jag grekiska lantbröd, passade utmärkt till köttfärssoppan!

Lost

Idag har varit en annorlunda dag på stationen. Det är många tappra människor som är här nu och hjälper till att söka efter det försvunna norska flygplan som aldrig kom fram till Kiruna igår eftermiddag. Det känns som att man vill göra mer för att hjälpa till, men jag tror i alla fall att brödet blir väldigt uppskattat...
Det blev en lång dag i bageriet idag, men det var roligt att sammarbeta för att få alla mätta och belåtna. Till de ordinarie gäster som så klart inte får glömmas bort mitt i allt ståhej, serverades idag till dessert:
Nötkaka med chokladganasch, tjinuskisås och hallon

Vit choklad- och blåbärsmoussetårta med chokladcitrusbotten

Med lite karamelliserat socker och vit choklad kan man enkelt skapa snygga dekorationer! Men varning, de kan inte stå i kylen, då smälter de! :) De tårtbitar som inte gick åt som dessert under kvällen blev därför aningen stygga dagen efter, personalen blev desto gladare! :)
Jag tycker att desserterna är det roligaste! Men också bland det svåraste jag gör. Just att komma på vad man vill göra, hitta nödvändiga recept eller skapa dem och sen komma på en passande dekoration som ska höja exklusiviteten ytterligare, samtidigt som det gärna inte ska bli för mäktigt, då det serveras både förrätt och varmrätt innan. Det är ju alltid kul om desserten passar till resten av menyn ockås :) Det är utmanande, roligt, kreativt och lärorikt. Jag älskar desserter! 
VILKEN ÄR DIN FAVORITEFTERRÄTT?

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder

Idag är det måndag och jag är ledig! Det är jätteroligt att jobba, men härligt med sovmorgon, tid att njuta och bara släppa allt en stund. Jag är väldigt sugen på att åka slalom här, nästan alla andra i personalen brukar göra det. Jag har inga egna slalomskidor, men man kan hyra! Igår bestämde jag mig för att jag ville ägna min lediga dag utomhus, för att just åka utförs. Det visade sig dock vara snöSTORM idag. Det känns som ett äventyr bara att öppna ytterdörren!
Idag är verkligen den perfekta dagen att prova om det faktiskt finns dåligt väder, eller om det faktiskt är möjligt att vara utomhus ändå. Jag tar på mig så mycket kläder jag kan, så får vi se! Men slalom, får vänta till en vackrare dag! :)

Sveriges högsta berg

Kebnekaise, även känt som Sveriges högsta berg, har två toppar; Sydtoppen och Nordtoppen. Det är Sydtoppen som är den högsta, med sina ca 2102 meter över havet. De översta 42 metrarna är bara glaciäris, som smälter mer och mer. Det är ganska intressant för i och med att det fortsätter smälta, kommer Nordtoppen snart att vara Sveriges högsta topp istället! Då får sig alla som redan bestigit Sveriges högsta berg en ny utmaning :)
Man kan inte se topparna från Fjällstationen. Jag såg dem på vägen hit, men det blåste så mycket under den skoterturen, så jag tordes inte ta upp kameran! Bilder på Sveriges högsta berg utlovas dock inom en snar framtid!

Carrots are good for you

Jag tycker att morotskaka är jättenyttigt - När den krämiga philadelphiaglasyren smälter samman med en saftig morotskaksbotten i munnen och du bara njuter av nuet, smakerna, doften av kanel och , då är den bland det nyttigaste som finns för en människa! <3
Dagens morotskaka med orange kokos
Bakad med handrivna morötter (på fina rivjärnssidan - tack för hjälpen Harris!)
Dagens morotskaka med orange kokos
Bakad med handrivna morötter (på fina rivjärnssidan - tack för hjälpen Harris!)

Moments of Awesome

Att dansa och sjunga hur hemskt, högt och illa du känner för, bara för att du vet att verkligen ingen kommer att se eller höra dig! Det är awesome!
Det blev en promenad längs skoterspåren efter en lång dag i bageriet igår (kl. 5-17, svårt att sluta när det finns så mycket att göra, som dessutom är så kul!)

Let Them Eat Cake

Chokladtryffeltårta, serverad med vispgrädde och björnbär
Bryggarkaka, ett mycket omtyckt polarbrödsliknande ölbröd!
Bryggarkaka, ett mycket omtyckt polarbrödsliknande ölbröd!
Foccacia med flingsalt, ett lyxigt middagsbröd med olivolja och underbar konsistens
Müslibar, en energikick med frukt och frön, för skidturens lunchpaket
Självklart får man med sig en kaka i lunchpaketet! Enkla att baka och roliga att variera med olika smaksättningar.
Jag testade Choklad, Citron/kokos, Vit choklad/mint, Kardemumma och Orginal.
Dagens middagsbröd; Tomatbaguette med timjan, längtar!

Kiruna tillhör int' Sverige

Tåget närmade sig Kiruna, träden blev kortare och färre, stora vita myrar svischade förbi utanför kupéfönstret,  jag insåg att jag redan där befann mig på fjället. Solen lös på en himmel blåare än vägskyltarna med samiska ortsnamn längs bussvägen från Kiruna till Nikkaluokta. Jag såg en räv, en älg, massor av renar och två rovfåglar. Vad fantastiskt annorlunda, vackert och stilla allting kändes. Omgiven av snö, fjällbjörkar, solsken och fjäll så långt ögat når, insåg jag att det här kommer att bli ett äventyr och en naturupplevelse långt utöver mina förväntningar och drömmar! Väl framme i Nikkaluokta väntade en skotertur upp till Kebnekaise Fjällstation, det var en bergochdal-bana så mycket häftigare än alla nöjesparker jag varit på!
Tåget närmade sig Kiruna, träden blev kortare och färre, stora vita myrar svischade förbi utanför kupéfönstret,  jag insåg att jag redan där befann mig på fjället. Solen lös på en himmel blåare än vägskyltarna med samiska ortsnamn längs bussvägen från Kiruna till Nikkaluokta. Jag såg en räv, en älg, massor av renar och två rovfåglar. Vad fantastiskt annorlunda, vackert och stilla allting kändes. Omgiven av snö, fjällbjörkar, solsken och fjäll så långt ögat når, insåg jag att det här kommer att bli ett äventyr och en naturupplevelse långt utöver mina förväntningar och drömmar! Väl framme i Nikkaluokta väntade en skotertur upp till Kebnekaise Fjällstation, det var en bergochdal-bana så mycket häftigare än alla nöjesparker jag varit på!
Nikkaluokta turistinformation
-5°C. Klar himmel och solsken, lördag 3 mars (jag har redan varit här i en hel vecka nu!)

Bagare till Kebnekaise Fjällstation

STF Kebnekaise Fjällstation / Bagarjobb / Kiruna
STF Kebnekaise Fjällstation är belägen 19 km ut på kalfjället i väglöst land i den Lappländska fjällvärlden, vid foten av Sveriges högsta berg. Inför vintersäsongen 2012 söker vi en bagare. Vi är ett av fjällvärdens bästa kök där bagaren är en viktig del i att fortsätta och föra detta goda rykte vidare. För våra gäster är en topptur på Sveriges högsta berg tillsammans med att avnjuta en härlig middag med doftande färskt bröd, den viktigaste upplevelsen och en naturlig produkt för oss. Nu söker vi dig som vill komma upp och arbeta i fjällvärldens mysigaste bageri. Vi bakar allt vårt bröd själva: frukostbröd, matbröd, fikabröd samt desserter och annat gott.

STF Kebnekaise Fjällstation / Bagarjobb / Kiruna
STF Kebnekaise Fjällstation är belägen 19 km ut på kalfjället i väglöst land i den Lappländska fjällvärlden, vid foten av Sveriges högsta berg. Inför vintersäsongen 2012 söker vi en bagare. Vi är ett av fjällvärdens bästa kök där bagaren är en viktig del i att fortsätta och föra detta goda rykte vidare. För våra gäster är en topptur på Sveriges högsta berg tillsammans med att avnjuta en härlig middag med doftande färskt bröd, den viktigaste upplevelsen och en naturlig produkt för oss. Nu söker vi dig som vill komma upp och arbeta i fjällvärldens mysigaste bageri. Vi bakar allt vårt bröd själva: frukostbröd, matbröd, fikabröd samt desserter och annat gott.

Innan jag läste den här annonsen på platsbanken hade jag aldrig kunnat ana att ett sånt här jobb ens existerade! Jag funderade inte länge, utan tänkte "det här låter som ett jättecoolt äventyr - jag ansöker!" Det kändes allt mer rätt och när jag slutligen fick beskedet att tjänsten tilldelats MIG blev jag jätteglad och det började genast att pirra i magen!

RSS 2.0