Fjällets bästa baguetter
Jag tänkte dela med mig av ett härligt och enkelt recept på middagsbröd, som jag gärna varierar till det oändliga med olika mumsiga ingredienser!
Vatten | 1,1 L |
Jäst | 50 g |
Olivolja | 1 dl |
Strösocker | 30 g |
Vetemjöl Special | 1200 g |
Durumvete | 300 g |
Flingsalt | 30 g |

Knepet är att knåda degen i degblandaren lagom länge. Hur länge och hur intensivt degen ska bearbetas beror både på maskinen och mjölet. Jag brukar köra degen i ca 10 min på långsam hastighet och sedan tillsätta saltet och köra den i 5 min till på högre hastighet. Om man vill kan man här tillsätta en spännande ingrediens. Jag har några tips:
Cashewnötter, hasselnötter, frön, ost, mögelost, krossad råg (blötlägg dagen innan), lingon, eller kanske timjan... Vill man göra tomatbaguetter kan man byta ut vattnet mot krossade/passerade tomater och tillsätta hackade soltorkade tomater, mmm...!
Eftersom degen är ganska lös, tål den lite mer knådning än en fast deg hade gjort. Låt degen jäsa i en rymlig bunke/plastback i ungefär 2 timmar. Stjälp sedan försiktigt upp degen på väl mjölat bakbord och dela till baguetter. Du kan vrida dem lite om du vill. Lyft försiktigt över baguetterna till en Sprayad/oljad/smord baguettplåt och låt jäsa ytterligare ca 1 timme. Grädda dem sedan i ca 225 C, tills de fått en fin färg och knaprig skorpa, ca 12-18 min. Det här receptet känns lite ospecificerat, men det är bra att utgå ifrån för att själv experimentera fram sina egna perfekta fjällbaguetter! :)
Kommentarer
Postat av: Aida
Hej! Såg en bild du la upp på müslibarsen som ges i lunchpaktet på Kebnekaise, åt såna i somras och de var toppen :) om du hade kunnat ge receptet så hade det gjort min dag! //Aida
Trackback