Fjällets bästa baguetter

Jag tänkte dela med mig av ett härligt och enkelt recept på middagsbröd, som jag gärna varierar till det oändliga med olika mumsiga ingredienser! 
 
Vatten 1,1 L
Jäst 50 g
Olivolja 1 dl
Strösocker 30 g
Vetemjöl Special 1200 g
Durumvete 300 g
   
   
Flingsalt 30 g

 
Knepet är att knåda degen i degblandaren lagom länge. Hur länge och hur intensivt degen ska bearbetas beror både på maskinen och mjölet. Jag brukar köra degen i ca 10 min på långsam hastighet och sedan tillsätta saltet och köra den i 5 min till på högre hastighet. Om man vill kan man här tillsätta en spännande ingrediens. Jag har några tips:
Cashewnötter, hasselnötter, frön, ost, mögelost, krossad råg (blötlägg dagen innan), lingon, eller kanske timjan... Vill man göra tomatbaguetter kan man byta ut vattnet mot krossade/passerade tomater och tillsätta hackade soltorkade tomater, mmm...!
 
Eftersom degen är ganska lös, tål den lite mer knådning än en fast deg hade gjort. Låt degen jäsa i en rymlig bunke/plastback i ungefär 2 timmar. Stjälp sedan försiktigt upp degen på väl mjölat bakbord och dela till baguetter. Du kan vrida dem lite om du vill. Lyft försiktigt över baguetterna till en Sprayad/oljad/smord baguettplåt och låt jäsa ytterligare ca 1 timme. Grädda dem sedan i ca 225 C, tills de fått en fin färg och knaprig skorpa, ca 12-18 min. Det här receptet känns lite ospecificerat, men det är bra att utgå ifrån för att själv experimentera fram sina egna perfekta fjällbaguetter! :)

RSS 2.0